Info

Falupodden

Nu kan du lyssna på Falupodden, en radiosändning, som du kan ladda ner och lyssna på i din telefon, dator eller läsplatta. Tanken bakom Falupodden är att diskutera näringslivsfrågor och aktuella ämnen som berör Faluborna, samt ge en bredare bild av vad som händer inom Falu kommun.
RSS Feed
Falupodden
2019
August
June
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2016
Dec 20, 2016

Slumpen tog storstadsmänniskorna till skogen och gjorde dessutom paret till företagare. Anna-Lena Olsson och Thomas Lundström hade varit anställda hela sina liv, när de i mogen ålder köpte en hel by med ett bruksmuseum och fastigheter.

Idag, tio år senare och efter mycket glädje och slit, ångrar de inte alls sitt steg in i det nya livet. Programledare: Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 25 minuter långt.

Dec 6, 2016

Maggio…, jodå namnet är bekant. Hans syster heter Veronica i förnamn och är en av Sveriges mest populära sångerskor. Själv sysslar Christian med företagande i andra former. Under hans företagarresa har det mestadels handlat om restauranger.

Nu har Christian funnits med och sett till att Falun har en Pinchos-restaurang, där besökarna kan njuta av goda tapasrätter.

Programledare: Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 22 minuter långt. 

Nov 21, 2016

Kol & Rosor är en dröm, för såväl ägarinnan Lise-Lott Långberg som för många av besökarna i butiken på Slaggatan, Falun.

Lise-Lott var lärare i Smedjebacken under många år, innan hon kastade sig ut på djupt vatten. Hon liknar nämligen företagandet vid förmågan att manövrera ett stort skepp, där det dessutom gäller att ha besättningen nöjd och motiverad.

Att klara den "ständiga jakten" är en annan utmaning, menar Lise-Lott, som ändå njuter sin verklighetsdröm i sina inredningsbutiker.

Nov 17, 2016

Erik Arnberg blev tillsvidareanställd som HR-specialist i Falu kommun en månad före sin 65-årsdag. Tidigare hade han jobbat hela sitt yrkesverksamma liv - 47 år - på Domnarvets Jernverk, sedemera SSAB innan han fick gå i samband med ett storvarsel. När yrkeskarriären verkade vara över, öppnade sig alltså nya möjligheter. Hör Arnberg berätta om sin jobbresa, om hur hans bild av Falun har förändrats sedan han bytte perspektiv och om hans mål att alltid se det goda i alla människor han möter, som en framgångsfaktor i sitt nya jobb. Programledare är Niklas Lind.

Nov 8, 2016

Nej, herrarna kokar inte hallon- eller jordgubbskräm, det handlar istället om kosmetiska krämer.

Deras framgångssaga bygger i grunden på ett kamratskap från barnsben, från fotbollspel tillsammans och med en värdegrund där alla medarbetare är lika mycket värda.

Häng med till Krämfabriken, hör hur Pär och Johans företagarhistoria ser ut, och vilka drömmar som fortfarande finns där. Programledare: Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 24 minuter långt.  

Oct 25, 2016

Såväl Mia Spange som Annika Petersson har sitt konstnärskap som en förutsättning för sin verksamhet, och utan detta hade de troligen heller inte varit företagare. Dom gillar företagarlivet, och tycker att det finns såväl för- som nackdelar. Men de goda sidorna väger över.

Hör Mia och Annika berätta om framtidsdrömmar och utveckling. Programledare: Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 22 minuter långt.  

Oct 18, 2016

I det här avsnittet av Falupodden får vi höra Laila Edholm som är Falu kommuns mångfaldskommunikatör. Laila berättar bland annat om situationen för de flyktingar som kommit till Falu kommun och kommuninnevånarnas stora engagemang, kommunens ansvar och hur alla jobbar för att hjälpa.

Programledare: Niklas Lind. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 31 minuter långt.      

Oct 11, 2016

Möt Sawanee, som kom till Sverige från Thailand, och som nu erbjuder svenskarna genuin thailändsk mat. Hennes inställning i livet ledde till förtagande, vilket hon anser är en krydda i tillvaron.

Sawanee är en entreprenör ut i fingerspetsarna, och har bland andra haft kungen som kund.

Att kunna skratta under arbetsdagen är ett av hennes recept för att nå ett bra resultat.

Programledare: Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 24 minuter långt.    

 

Oct 5, 2016

I det här avsnittet kan du höra Falu kommuns konsumentrådgivare Ellen Gräfnings och skuld- och budgetrådgivare Peter Kindström. De berättar om hur de kan hjälpa till på olika sätt och ger tips hur du som konsument undviker de största konsument- och skuldfällorna.

Programledare: Niklas Lind. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 23 minuter långt.          

Sep 27, 2016

Företaget Dansa i Falun besöks varje vecka av cirka 1 000 dansare. Under sin väg till att bli en framgångsrik (icke att förväxla med välbetald) företagare har Helena Sahlén Nelson samlat på sig mycket värdefull erfarenhet, som anställd på gym, på dansstudio och på Göteborgsoperan.

- Att vara företagare är en livsstil, kanske i synnerhet i en bransch som min, säger Helena.

Programledare: Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 21 minuter långt.            

Sep 20, 2016

I det här programmet möter vi Richard Mårtensson, HR-chef i Falu kommun som nyligen föreläste på prideveckan i Stockholm om det arbete som bedrivs mot mobbning och kränkande särbehandling i Falu kommun. Richard Mårtensson berättar också om kampen mot korruption och för ett ledarskap som präglas av omtanke och medmänsklighet. Programledare är Niklas Lind. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 31 minuter långt.

Sep 13, 2016

I det här programmet möter vi Marcus Eldh, grundare av WildSweden som har sin bas i Sundborn. WildSweden driver guidade turer med fokus på vilda djur och fick Stora Turismpriset i Sverige 2015.

Marcus Eldh berättar om sin upptäktsresa inom både entreprenörskap och ekoturism och varför verksamheten till sist flyttades till Falu kommun. Programledare: Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 25 minuter långt.

Sep 6, 2016

Hur bra är egentligen företagsklimatet i kommunen och vilka är de stora utmaningarna?

Medverkande: Pelle Marklund företagarprofil, Linda Norén näringslivschef Falu kommun och Niklas Lind, kommunikationschef Falu kommun. Vinjettmusik Erik Jansson. 21 minuter långt.

1