Info

Falupodden

Nu kan du lyssna på Falupodden, en radiosändning, som du kan ladda ner och lyssna på i din telefon, dator eller läsplatta. Tanken bakom Falupodden är att diskutera näringslivsfrågor och aktuella ämnen som berör Faluborna, samt ge en bredare bild av vad som händer inom Falu kommun.
RSS Feed
Falupodden
2019
August
June
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2017
Dec 19, 2017

Det är ungdomarna i Grycksbo och Vika som blir först med att få del av vinsten från Skid-VM 2015. Från "Stiftelsen för fritidens främjande i Falu kommun" har Grycksbo fiskeklubb fått 111.000 kronor och Vikabygdens intresseförening 150.000 plus 60.000 i ett senare skede. 

Falupoddens Jon Norberg har träffat representanter från de båda föreningarna som berättar hur pengarna ska användas, och hur verksamheten fungerar.

Dec 15, 2017

Nina Cernold fick ett tips från en vän i USA. När hon hade lyssnat klart så var hon fast.

Idag har hon lämnat läraryrket och istället jobbar Nina som företagare med två spännande varumärken, Svenska Mordgåtor och Mysteriefabriken.

För att vara tydlig, hon säljer små teaterstycken för olika slags fester.

- Det handlar om en fängslande sysselsättning, lämplig för flera olika sammankomster, födelsedags- och företagsfester. Jag älskar att skriva och att se människor agera, så det här är något jag verkligen brinner för, berättar Nina.

Mordgåtorna har funnits med under några år och är avsedda för vuxna, Mysteriefabriken lanseras inom kort och riktar sig till barn och ungdomar.

Reporter Pelle Marklund.

Dec 5, 2017

Vem är hon - Jessica Wide - som blir kommunalråd efter årsskiftet?

Falupoddens Jon Norberg har träffat henne för att höra om bakgrund och hjärtefrågor. Men också hur det känns att komma in efter den turbulens som präglat hösten. Dessutom avslöjar hon, efter viss tvekan, ett smultronställe.

Nov 28, 2017

Där inspirerade en duktig instruktör Anki Allard till en fortsättning, där helhetssynen på kroppen blev grunden och filosofin i hennes kamp mot människors olika besvär.

Företaget Knoppens Friskvård startades 1991. Sedan dess har både Anki och verksamheten utvecklats.

Hon säger:

- Att se glädjen hos människor som blir av med sin smärta eller sin sort, det är det som driver mig.

Akupunktur eller annan fysioterapeutisk behandling, det är det som är Ankis specialitet.

 

Nov 21, 2017

Julmarknaden vid Falu gruva är en av landets mysigaste och populäraste. Men det har hänt mycket annat spännande på området också den senaste tiden. Hela det gamla gruvmuséet har rivits ut och ersatts av en modern interaktiv utställning. Visningarna av gruvan har utvecklats med dramatiserade vandringar som passar barn. Dessutom kan man nu bo på gruvområdet, antingen på ställplatsen för husbilar eller på ett bed & breakfast som öppnats i den gamla konstmästarbostaden där bland annat Christopher Polhem bodde. Falupoddens Jon Norberg har träffat verksamhetschefen Anna Björkman och Marie Claesson som driver Gruvortens b&b.

Nov 14, 2017

Sedan många år driver Mats Andersson ICA Supermarket Slätta på ett framgångsrikt sätt.

Att han skulle bli företagare, den tanken kanske inte fanns som ung, men Mats medger att hans egenskaper fungerar rätt bra i den rollen. Mats älskar den puls, det tempo, som finns i branschen.

Mats gillar också att jobba med människor, och säger sig ha idrotten att tacka för mycket av sin filosofi idag.

Programledare Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 24 minuter.

Nov 7, 2017

Falun ska vara en av Sveriges ledande kommuner för ett hållbart samhälle år 2020. Det slog miljöprogrammet fast för några år sedan. Det krävs många mått och steg för att nå dit av både kommunen och invånarna, men varje åtgärd i rätt riktning tar oss närmare målet.
 
Ett av projekten som engagerar många människor är Återvinningsfesten som  äger rum den 18:e november på Magasinet. Här berättar Thomas Sundin, som är projektledare på Koll på konsumtion, för Falupoddens Jon Norberg om arrangemanget som i år har ett nytt spektakulärt inslag. Det blir nämligen auktion på en del saker som har slängts på återvinningscentralen – ”sopor” som man sa tidigare.
 
Han berättar också om den spännande utveckling som kanske väntar  återvinningscentralen. Den kan bli  en återvinningspark eller rent av en återvinningsgalleria!

Oct 31, 2017

Som ung var han mångsysslare inom idrotten, med framgångar i motorsport samt medaljer i boxning och karate.

Jan Lindblom, som driver ByggProjekt i Dalarna AB, har dessutom prisats i en rad företagarsammanhang för sitt driv och sitt entreprenörskap.

Förklaringen till att han har lyckats är enkel: "Jag har myror i brallorna helt enkelt, vill göra av med energin och suget att nå de mål jag ställer upp är stort."

Jan säger också att han har idrotten att tacka för mycket, inte minst åren i den tuffa racingbranschen.

Programledare Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 24 minuter.

Oct 25, 2017

Just nu byggs en ny bana för mountainbikesporten i Lugnetterrängen. Där finns redan populära banor, byggda av Stigcyklisterna, som används i första hand för träning och nöjesåkning. Men den nya banan, som byggs av kommunen, ska bli en tävlingsbana för olympisk cross country där man kan arrangera stora tävlingar som världscup eller rent av ett världsmästerskap. För att banan ska få rätt stuk tar kommunen hjälp av erfarna mountainbikescyklister, berättar projektledaren Jonas Boström för falupoddens Jon Norberg. En av dem är Fredrik Ericsson som engagerats för att ge rätt utformning åt de 4,5 km cykelstigar som slingrar sig upp och ner i terrängen.

Oct 18, 2017

I bilen på väg hem, mellan Ludvika och Falun, kände hon hur hennes företagardröm växte fram.Väl hemma hade beslutet tagits.

Anna Palmér startade Pop & Rockkören 2012 och idag finns 350 körsångare, fördelade på två körer i Falun och en i Jönköping. Anna trodde inte att hon att skulle bli företagare, men så blev det. Idag ser hon sitt företag som ett fantastiskt verktyg för att kunna hålla på med det hon älskar.

Programledare Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 25 minuter.

Oct 11, 2017

En ny attraktiv samlingsplats byggs mitt i centrum av Falun. Det är Lydias terrass som ska växa fram över gränden mellan Åhlenshuset och Bergströms galleria. Det blir en rejäl yta på cirka 300 kvm plus planteringar, berättar projektledaren Ellen Andreasson för Falupoddens Jon Norberg. Vi får också höra om Lydia, sångerskan som ger namn åt terrassen, och höra hur hon lät i en inspelning från USA på 1920-talet. 

Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 11 minuter.

Oct 3, 2017

Svedlunds Flagg i Linghed är precis ett sånt där företag som man blir glad av att besöka. Matti Svedlund är andra generationen som driver företaget och han stortrivs.

"Jag har varit här alldeles för länge, säger han och skrattar. Men det är väl för att jag älskar mitt jobb"

Svedlunds Flagg har funnits sedan 1956 och tillverkar flaggstänger samt flaggor av olika slag. Företaget tillhandahåller också vepor och speciellt tillskurna textilier för industrin.

Programledare Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 24 minuter.

Sep 27, 2017

Falun står väl rustat när hela bilindustrin nu satsar på elbilar. Falu Energi & Vatten har sedan 2009 medvetet jobbat för att ge Faluborna bra förutsättningar att äga och köra elbil, berättar Daniel Asplund för Falupoddens Jon Norberg. För tillfället finns 14 laddstationer utplacerade i kommunen och utbyggnaden fortsätter, lovar han.

Nu är det allt fler elbilsägare som sätter upp laddboxar hemma, och Daniel tipsar om vad man ska tänka på när man gör det. 

Programledare Jon Norberg. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 15 minuter.

Sep 19, 2017

Hon utbildade sig till sitt drömyrke och jobbade som kock i Paris. Men idag driver Sofie Lofors Amberline Partner AB i Falun tillsammans med Thomas Norberg, och säljer fönster åt sig själv och det polska moderbolaget. Sofie stortrivs med att vara företagare, och är svag för att nå mål och tjäna pengar. Amberline är också engagerat i projektet ”Hur svårt kan det va?”. Eftersom Amberline i grunden är ett polskt företag så behövde de någon som kunde polska. En nyanländ kvinna från polen, dessutom ingenjör och arbetsvillig, blev rena högvinsten.

Programledare Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 25 minuter.

Sep 13, 2017

Både hemma i huset och i sommarstugan pågår renoveringsprojekt, och i garaget är ett kajakbygge i trä på gång. Centerpartisten Joakim Storck är den sista av fyra kommunalråd som porträtteras i Falupodden av Jon Norberg. Här berättar han både om uppväxten och drömmarna hemma i Värmland, där han växte upp, och varför han började engagera sig politiskt.

Sep 5, 2017

Tidigare jagade Petter Myhlback medaljer och världscuppoäng i skidspåret.
Nu har han andra mål i tillvaron.
Sedan några år tillbaka driver han, tillsammans med tre andra, bemannings- och rekryteringsföretaget Clockwork.
- Det är verkligen en spännande och stimulerande tillvaro. Att hjälpa företag till bra arbetskraft, och människor till sysselsättning ger magisk stimulans, tycker Petter.
Och det var via det berömda bananskalet som han kom in i branschen. Efter att ha hjälpt till med uppstarten av Beyond Skliing, partnernätverket kring skid-VM i Falun 2015, så hamnade han på Proffice.
Därifrån tog han steget in i sitt eget företag, Clockwork.
- Har man en sund och bärande affärsidé, då ska man absolut ge sig in i företagarlivet. Det är mitt råd, säger Petter.

Aug 29, 2017

Redan när Jonny Gahnshag var 10 år var han tydlig: Jag ska bli kommunalråd! Det berättar han för Jon Norberg i Falupoddens sommarserie där vi porträtterar Faluns fyra kommunalråd. 

Jonny berättar också om sin bakgrund innan han blev politiker på heltid, och om en lyckad resa till Barcelona med familjen i sommar. Dessutom tipsar han om ett smultronställe i Falun - en plats där Jonny och Susanna gifte sig. Programledare Jon Norberg. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 19 minuter.

Aug 23, 2017

Efter elva år vid dramaten flyttade han hem till Dalarna igen. Jon Karlsson gav sig äntligen chansen att starta en sommarteater, precis det som han har drömt om i många år.

- Det har varit två väldigt lärorika säsonger, med många härliga möten och erfarenheter. Entreprenörsandan i mig har verkligen stärkts, förklarar han. 

Hör Jon berätta om åren på Dramaten, om flytten hem till Falun, i det här avsnittet av Falupodden.

Programledare Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 26 minuter.

Aug 16, 2017

Mikael Rosén, moderat kommunalråd i opposition, är säkert på Sabaton Open Air när evenemanget genomförs på Lugnet nu till helgen. Han lyssnar gärna på hårdrock och i hans skivsamling hittar man mycket Rolling Stones, Frank Zappa och Iggy Pop - Beatles var för mesiga. När Jon Norberg träffade Mikael tidigare i sommar berättade han också om sin förkärlek för veteranbilar, även om han själv inte längre har någon veteranbil. Programledare Jon Norberg. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 15 minuter.

Aug 8, 2017

Hon har varit befäl inom flottan. Idag driver Lina Hedin företaget Add Insight i Falun, i samma lokaler som hennes farfars far en gång jobbade i.

Tjänsterna handlar om att hjälpa grupper och organisationer att fungera bättre.

- Det här har drivit mig sedan tonåren, via skolan, scouterna, idrotten och inom försvaret, förklarar hon.

Lina Hedin är en av Faluns spännande företagare. Hon är inte bara utbildad militär, hon är dessutom före detta elitspelare i volleyboll.

Programledare Pelle Marklund. Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 26 minuter.

Aug 1, 2017

Susanne Norberg vilar sig vid ”skrutthuset” i sommar. Häng med till Sundborn och träffa kommunalrådet Susanne Norberg som i sommar helst kopplar av och läser en deckare vid poolen. Den ligger bakom ”skrutthuset” som villan kallades innan Susanne och hennes man byggde om och ut. Hur har hennes sommar sett ut, och vilka intressen har hon utöver politiken?

Idag inleder Jon Norberg en serie intervjuer i Falupodden där han gör sommarporträtt av våra fyra kommunalråd.

 

Jul 25, 2017

Och nu är Bjursås SkiCenter på gång igen.

Per Kempe är, stockholmaren med dalablod i ådrorna, som leder företaget på vägen tillbaka.

Han och gänget som jobbar vid anläggningen är fast beslutna att lyfta än mer. Hårt arbete, det är framgångsreceptet som teamet jobbar efter.

För Per är den nuvarande sysselsättningen något av att leva sin dröm företagarmässigt. Han är uppvuxen inom den alpina skidsporten, och har alltid strävat efter att bli företagare.

- Vi ska upp division för division, den här vackra anläggningen ska blomstra igen!

Jul 18, 2017

Om man bygger en ny simhall vart 50:e år så är det viktigt att utformningen får ta tid. Den här gången har faluborna fått vara med och ha synpunkter på vad som är viktigt för att man ska trivas i den nya hallen. Lite otippat är omklädningsrummen väldigt viktiga för om folk vill komma till simhallen eller inte. Hör mer om det när Jon Norberg pratar med två av nyckelpersonerna i projektet.

Jul 11, 2017

Planeringen startade redan för tio år sedan. Nu i slutet av september öppnas Falu Bowling & Krog. Möt Robin Sjöblom, som funnits med på resan, och som tillsammans med sin familj startade och utvecklat Rättvik Bowling & Krog till ett framgångskoncept.

Att låta medarbetarna känna delaktighet, att se utvecklingen i gruppen, det är Robins passion. Förhoppningen är, att den styrka som växer i företaget ska föra Falu Bowling & Krog till en hög position bland nöjesställen i mellersta Sverige.

Jul 4, 2017

Det byggs intensivt i stan just nu. Falun har blivit hetare och det finns tankar om en ny stadsdel med egen pendeltågstation nära Runn. Mitt i centrum gör skapandet av Årummet gör det lite stökigt, en ny tillfällig parkering håller på att färdigställas och bostäder skapas på fler håll i kommunen.

   Varför händer det så mycket just nu och hur ser planerna ut framöver? Det är några av frågorna Jon Norberg ville ha svar på när han träffade Margareta Åslund och Per Grundström som båda jobbar på kommunens miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning.

Vinjettmusik Erik Jansson. Cirka 16 minuter långt.

1 2 Next »