Info

Falupodden

Nu kan du lyssna på Falupodden, en radiosändning, som du kan ladda ner och lyssna på i din telefon, dator eller läsplatta. Tanken bakom Falupodden är att diskutera näringslivsfrågor och aktuella ämnen som berör Faluborna, samt ge en bredare bild av vad som händer inom Falu kommun.
RSS Feed
Falupodden
2019
August
June
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2018
Dec 28, 2018

Här är doktorn som hade en dröm om en vildvattenpark i Falun.

Möt Bobbo, eller Bo-Marcus Lidström som han egentligen heter, mannen som förverkligade sin vision om en arena där det går att träna kanotslalom i forsarna.

- Jag har haft god hjälp att genomföra allt, det ska man komma ihåg, säger Bobbo osjälviskt.

Ena halvan av honom brinner för läkaryrket, den andra för vildvattenparken. Utan tvivel är Bobbo en riktig entreprenör.

Dec 14, 2018

Pernilla Wigren blev nyligen kommundirektör - Falu kommuns högsta tjänsteman. Vilken makt har hon och vad vill hon åstadkomma?

Falupoddens Jon Norberg träffade Pernilla för att få en tydligare bild av personen som har en viktig roll i kommunens utveckling.

Nov 20, 2018

Hur ska stadskärnan i Falun utvecklas? Efter många diskussioner mellan kommunens politiker, tjänstemän och Centrala stadsrum har man nu presenterat en strategi för utvecklingen till 2025.

Falupoddens Jon Norberg har frågat både butiksinnehavare, fastighetsägare och centrumutvecklaren Lasse Westin om hur de ser på möjligheterna.

Nov 13, 2018

 

Helena Andersson hade inte tänkt att bli företagare.

Men omständigheterna gjorde att det blev så och idag vill hon inte byta bort det här livet.

Tillsammans med maken Peter driver hon företaget Renbiten, med den största verksamheten i Grövelsjön, men också med butik på Åsgatan i Falun.

- Det är underbart att ha sån variation i arbetet och att få möta alla underbara kunder. Det är godbitarna i företagarlivet.

Renbiten ger kunderna god mat och en inblick i hur samekulturen fungerar, bland annat via guidade turer i naturen.

Nov 6, 2018

Efter kritik för hur snöröjningen utfördes förra vintern beslutades det att kommunen ska ta över och göra den i egen regi. 

Falupoddens Jon Norberg har träffat chefen för väg- och markavdelningen, Niklas Karlsson, och arbetsledaren Håkan Back för att ta reda på hur det ska gå till.                                    

Nov 5, 2018

Petter Kosjanov och Mikael Otterström träffades på restaurangskolan i Leksand.

Bra energi uppstod och i dag driver de, sedan fyra år tillbaka, Kokkonsten matstudio i Skyttepaviljongen, högst upp på Lugnets skidstadion.

- Vi älskar att se människor laga mat tillsammans och samtidigt hitta nya bekantskaper. Det blir ytterligare en nivå jämfört med att bara gå ut på restaurang och äta, säger Petter och Micke.

Kokkonsten jobbar mot bokade grupper och sällskap och erbjuder matlagningsaktiviteter, middagar, luncher och fester för företag och privatpersoner.

Oct 23, 2018

Vilka hjärtefrågor har Mats Dahlberg (C) och Joakim Storck (C)? Som kommunalråd ska de leda kommunens arbete de närmaste åren. Kommer vi som falubor att märka någon skillnad? 

Falupoddens Jon Norberg har träffat moderaten Mats Dahlberg som får en närmare presentation eftersom han är ny på posten och Centerpartisten Joakim Storck som var kommunalråd även under den förra mandatperioden, men nu fått en ledande roll.

Oct 16, 2018

Harrys öppnar i Falun igen.

Möt Jonas Nygårds, restaurangchefen, som brinner för sin uppgift.

- Vi ska ge faluborna det dom har saknat. Harrys står för trivsel och en känsla där alla är välkomna, säger Jonas.

Som har haft bråda dagar den senaste tiden. Men till den 26 oktober ska allt stå klart.

Oct 9, 2018

Många Falubor som kör bil tycker att det blivit sämre, sedan Korsnäsvägen byggdes om från en genomfartsgata till en stadsgata. Falupodden tar i det här avsnittet upp om det kommer att bli några förändringar, hur politikerna ser på dagens situation och vad som från början styrde hur det skulle bli.

Falupoddens Jon Norberg gör också en testkörning för att kolla hur lång tid det kan ta att åka genom stan och pratar med ambulansen.

Oct 2, 2018

Anna Staffansson gillar 40-, 50- och 60-talets design och hon gillar att vara företagare.

Därför driver hon Staffas-Annas Sax & Kam i Enviken.

- När jag bestämde mig för att starta mitt företag då var det med den här andan. Eftersom jag är frisör så fick gamla frisyrer, inredning och prylar från den gamla goda tiden bli lite av min grej.

Att styra sin tid, så att schemat i den sex personer stora familjen går ihop, och att prata med sina kunder, det är vad Anna gillar mest med företagandet.

Sep 27, 2018

Det du slänger kanske någon annan kan använda. Det är grundtanken när återvinningscentralen på Ingarvet ska utvecklas till en kretsloppspark.

Varför gör kommunen det här och hur ska det fungera? Falupoddens Jon Norberg har frågat två av dem som arbetat med förslaget som nu blir verklighet. Dessutom ett par besökare och en anställd på återvinningscentralen för att höra vad de tror om förändringen som ger ännu bättre service.

Sep 11, 2018

En polis och en yrkestrummis – där har ni ryggraden i Mullbacks Måleri i Falun.

Jodå, ni läste rätt.

Polisen Martin och musikern Daniel Mullback är fostrade i en företagarfamilj, och när pappa Jan skulle sälja företaget ville bröderna köpa.

"Vi ville inte skiljas från måleriet, och trivs förträffligt med kombinationen och variationen. Vi älskar vår livsstil och känner att kunderna blir nöjda", berättar dom.

Lite polisjobb och målning, lite turnerande med bandet Civil War, det är en perfekt kombination, både för Mullbacks Måleri och för Martin och Daniel.   

Sep 5, 2018

Falupodden har träffat en veteran - 85-åriga Britta Gölén - för att höra hennes tankar om valet. Vi har också pratat med några unga blivande byggnadsarbetare för att höra om de tänker rösta? I så fall - vad är det som är viktigt?

Dessutom berättar gymnasiechefen om hur man resonerat inom skolan om partierna och valet. Till sist hör du kommunens ungdomsdemokrativägledare om hur ungas engagemang kan se ut.

Aug 24, 2018

Beredskapen är god när det gäller att förhindra personer eller grupper att störa valet, lovar valgeneralen Mats Sörsten. Inom kommunens valorganisation har man tänkt mycket på säkerheten under det här valet. Både polis och ordningsvakter är beredda att rycka ut om det skulle bli en incident.

En annan nyhet är att kommunen även har en ambulerande röstmottagning för dem som inte själva kan ta sig till en vallokal. 

Falupoddens Jon Norberg var med när årets val drog igång och pratade med både engagerade väljare och valfunktionärer.

Aug 14, 2018

Det känns som om Bondens egen marknad "kommit hem" när den nu äger rum på Stora torget i Falun.

– En klassisk torghandel hör hemma på torget mitt i stan, säger Lasse Westin som är centrumutvecklare och jobbat för att få in den populära marknaden i centrum.

Falupoddens Jon Norberg har pratat med Lasse och Sundbornsbonden Erik Bengtsson, som är ordförande för föreningen Bondens egen marknad. Erik menar också att flytten blir en fin nystart för marknaden.

Aug 7, 2018

Redan som liten bakade hon jämt och ständigt.

Det gör Therese Westerholm fortfarande, men nu som företagare och ägare av Falu Bröd & Patisseri på Åsgatan.

"Jag har alltid älskat att baka och när jag skulle välja yrke var valet ganska lätt"

Therese gillar att staka ut en väg och jobba hårt, därför är företagarbanan självklar och passar henne perfekt.

"Min ambition är att utveckla verksamheten. Idag har jag två anställda, men målet är att växa genom att baka med kärlek och äkta råvaror."

Jun 20, 2018

Ungdomarna i Wesen Design har trivts förträffligt med att vara företagare under ett läsår i gymnasiet. Så bra att de tycker det är trist att det är över.

"Efter den här erfarenheten är vi än mer övertygade om att bli företagare i framtiden", säger dom.

Deras idé med kökshanddukar med recept tryckta på har blivit en succé. Det har gått så bra att Wesen Design utsågs till bästa UF-företag i Falun 2018.

Jun 14, 2018

Vad barnen ska göra på sommarlovet när föräldrarna inte är lediga eller inte kan resa bort på semester har alltid varit ett problem. Sedan några år finns projektet "Bästa sommaren" där många av kommunens föreningar, organisationer och kommunala förvaltningar samarbetar för att ordna aktiviteter under hela sommaren.

Falupoddens Jon Norberg träffade Abdu Karim Haashi Muhumud på Afrikas horn kultur, Maria Emanuelsson i Enviken(på bilden) och projektledaren Lena Karsikas.

Jun 5, 2018

Marit Anne Seglsten Ness och Eva-Lena Bergman-Holmqvist på Yogahuset i Falun blev för några veckor sedan utsedda till ”Årets företagare i Falun 2018”.

På bara några år har de, i den rosa kyrkan intill Faluån, skapat en samlingspunkt före yogasugna.

"Vi är fascinerade över företagets utveckling, och väldigt stolta över den här fina utmärkelsen", säger Marit Anne och Eva-Lena.

De träffades för sju år sedan, och upptäckte att de delade samma vision och syn på yoga.

Förmodligen är det hemligheten bakom företagets framgång.

May 29, 2018

Ett långt strömavbrott, problem med vattenförsörjningen eller ett terrorattentat i kommunen. Det är allvarliga situationer som kan leda till en kris för hela eller delar av kommunen.

Vilken beredskap har kommunen för ett sådant läge, och hur kan vi själva förbereda oss för den?

Falupoddens Jon Norberg frågar Tommy Albinsson, beredskapssamordanare, och Tony Åkerlund, biträdande chef för Frivilliga resursgruppen i Falun. Dessutom röster från Falubor om deras hemberedskap.

May 23, 2018

Det är ont om plats på vissa parkeringar i stan och det kan vara kö vid automaterna. Därför är det en bra idé att lära sig parkera utan parkeringsautomaten. Falupoddens Jon Norberg har träffat Patricia Wallin Granhagen, VD för Falu P, som lär ut hur man parkerar smart i Falun och som också tipsar om en ny gratisparkering.

May 15, 2018

Efter utbildning till florist och ett antal anställningar så blommade Lina Bifrost ut till företagare.

Sedan en tid tillbaka driver hon företaget Omhulda i Svärdsjö.

"Jag trivs förträffligt, gillar blommor och inredning och det är precis det Omhulda står för".

Det gamla apotekshuset på Borgärdesvägen har fått liv och många gillar det Omhulda erbjuder.

"Mitt mål är att må bra i mitt företagande, och det gör jag verkligen just nu", säger Lina.

May 9, 2018

Är man 67 år eller äldre och behöver hjälp med någon praktisk syssla i hemmet som att byta gardiner eller lampor, köra material till återvinningscentralen eller varför inte halkskydda mattor? Då kan man ringa Kommunfixaren Ann-Sofi Göras på hennes telefontid klockan 08.00-09.00, så kommer hon och hjälper till. Numret är 023-82657. 

Hör när Falupoddens Jon Norberg följde med Ann-Sofi på en runda hos några av hennes kunder en dag.

May 2, 2018

Allt startade för snart 39 år sedan.

Då fick Håkan Hedman i Sundborn ett erbjudande om att köpa ett lager med sportprylar.

Han startade i liten omfattning, men i dag, snart fyra decennier senare, lever verksamheten i stor skala och omsätter cirka 26 miljoner.

"Det har varit en fantastisk resa, att se företaget växa och att få jobba efter sina egna idéer.  Sedan att min marknad till hälften finns i Ryssland har inte gjort upplevelsen mindre precis", säger Håkan Hedman.

Apr 24, 2018

Falu energi och vatten har gjort en förstudie som utreder om det är möjligt att bygga en solcellsanläggning som Faluborna kan bli delägare i. Området intill Hanröleden där syrafabriken tidigare låg föreslås som lämplig plats för solpanelerna som kan ge el motsvarande förbrukningen för cirka 280 villor.

Falupoddens Jon Norberg har träffat projektledaren Sofie Bergsten för att få veta mer. 

1 2 Next »