Info

Falupodden

Nu kan du lyssna på Falupodden, en radiosändning, som du kan ladda ner och lyssna på i din telefon, dator eller läsplatta. Tanken bakom Falupodden är att diskutera näringslivsfrågor och aktuella ämnen som berör Faluborna, samt ge en bredare bild av vad som händer inom Falu kommun.
RSS Feed
Falupodden
2019
August
June
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: January, 2018
Jan 30, 2018

Till sommaren kommer nya skärpta regler från Boverket när det gäller utsläpp från vedeldning. Det blir också krav på att kaminer och pannor ska ha en prestandadeklaration som visar koloxidutsläpp och verkningsgrad. Framförallt för att få tillverkarna att utveckla bättre produkter.

Jon Norberg träffade energirådgivaren och miljöutredaren Ola Bergeå som förklarade varför reglerna skärps och gav tips för smartare vedeldning.

Här kan du läsa mer om de nya reglerna: http://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/nyheter/nya-regler-for-utslapp-fran-vedeldning/

Jan 25, 2018

Har ni hört talas om Faluföretaget Bruzzoni?

Om inte så är det säkert bara en tidsfråga innan ni gör det.

"Vi kände att det fanns utrymme och var dags för exklusiva eltandborstar, såna som man gärna ställer fram och visar upp istället för att gömma undan. På den vägen är det. Snart kommer också fler produkter som gör badrummet till en estetiskt skön plats", berättar Krister Mossberg, som driver Bruzzoni tillsammans med sin fru Jenny.

Företaget är ungt, bara ett och ett halvt år, men det har redan vunnit stor terräng.

"Vi har bitit oss fast i Storbritannien, USA, Frankrike, Belgien och Holland. Nu siktar vi på stora marknader som Japan, Kina och Indien."

Jan 22, 2018

Det är en ovanligt snörik vinter och det innebär en utmaning för de som sköter snöröjning och halkbekämpning av våra gator och vägar. Kommunens trafik- och markavdelning får också mycket synpunkter från invånarna på hur man sköter sitt jobb.

Falupoddens Jon Norberg har pratat med Nicklas Karlsson, chef för avdelningen, som ger sin syn på saken. Men han gör också ett besök i hytten hos en snöröjare för att få ett markperspektiv på jobbet.

 

Jan 17, 2018

År 2020 ska 90 procent av Faluns invånare ha möjlighet till snabbt internet. Det är kommunens mål som antagits av fullmäktige. I praktiken betyder det att det är fibernätet som i rask takt byggs ut, både på landsbygden och i tätorten.

Här berättar Tommy Åberg, som är produktansvarig för Stadsnätet på Falu Energi och vatten, om hur läget ser ut just nu och hur man planerar för den fortsatta utbyggnaden. Att ansluta sig till stadsnätet kostar cirka 22000:- och då ingår numera även grävning på tomten så att man får en "nyckelfärdig" anslutning.

Jan 2, 2018

Efter jul- och nyårshelgerna ökar trycket på Familjerådgivningen i kommunen. Man umgås så mycket och så tätt att konflikter lätt uppstår. Ibland kan man inte lösa dem själv utan professionell hjälp.

Här berättar Lena Söderberg och Elisabet Henriksson på Familjerådgivningen för Falupoddens Jon Norberg hur det går till och vad man kan få hjälp med.

Du når familjerådgivningen på telefon 023-871 75, måndag, onsdag och fredag 10.30-11.30. Andra tider kan du lämna ett röstmeddelande så ringer de upp.

 

1